Vandskuring af hus – Alt du skal vide (Priser & Guide)
Det er igen blevet populært at have en vandskuret facade, det er ellers en gammel teknik, men som nu har fået ny vind i sejlende. Med vandskuring får du en helt ny og flot facade, men du kan stadig se de gamle mursten bag pudset.
Har du en gammel og kedelig facade på dit hus, hvor murstenene er misfarvede og som har været udsat for meget igennem tiden, så er vandskuring en forholdsvist simpel og billig metode til at renovere facaden og få den i topform igen.
Hvad er vandskuring?
Vandskuring er en process hvor man påfører murværk et lag mørtel, for derefter at trække det meste af igen. i gamle dage brugte man en mursten til at trække mørtlen af, i dag bruger man også andre teknikker.
Vanndskuring kan give en flot og sammenhængende facade, mange bruger det især hvis man har en ældre facade som er slidt og hvor der er tydeligt tegn på skader, så gemmer man altså de små skader bag mørtlen, men man kan stadig se murværket igennem.
Der er mange der forveksler vandskuring og filtsning med hinanden, hvilket er helt forståeligt, de minder nemlig meget om hinanden men alligevel har de hver deres udseende og kendetegn.
Fordele og ulemper ved vandskuring
- Du kan nemt ændre husets udtryk – Har du grimme mursten eller bare en facade som har været udsat for meget slid, så kan du ved at vandskure facaden på huset, hurtigt og forholdsvist billigt ændre hele husets udtryk. Du kan hurtigt få gemt de mange skader væk og huset vil fremstå mere sammenhængende.
- En billig form for facaderenovering – Skal facaden renoveres, så er det noget som koster mange penge, vandskuring er en af de billigere løsninger hvis hele facaden skal renoveres.
- Vandskuring er primært et kosmetisk indgreb – Der er nogle ting som er godt ved vandskuring, men primært er det et kosmetisk indgreb som gør facaden og hele huset flottere at se på.
- Vandskuring kræver vedligeholdelse – En rå murstensvæg kræver ikke meget vedligeholdelse, men det vælger du at pudse facaden, så kræver det en del mere vedligeholdelse.
- Skader i facaden vil blive tydelige – Når du får vandskuret facaden, så vil der komme skader med tiden, nogle af de skader vil blive langt mere tydelige end de ellers ville blive på almindeligt murværk.
Som du kan læse så er er fordelene helt klart at du får en flot facade igen, men det kræver altså også vedligeholdelse, hvilket er noget du bør have med i overvejelserne inden du sætter gang i projektet.
Hvad koster det at få vandskuret huset?
Der er rigtig mange faktorer der spiller ind når en fagmand skal beregne en pris på vandskuring af et hus. Som udgangspunkt kan du forvente at priser er på mellem 300-475 kr. pr. m2. Et typisk dansk hus på 110 kvadratmeter vil derfor koste mellem 33.000-52.250 kroner at få vandskuret.
For at få et mere præcist estimat af prisen, så anbefaler vi dig at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk også sammenligne priserne. Her kan du indhente 3 tilbud, helt gratis og uforpligtende.
Faktorer der spiller ind på prisen:
- Hvor stort er huset – Noget af de første en murer, vil spørge dig om er hvor stort huset er. Du kan opleve at jo større huset er jo billigere er det også for hver kvadratmeter.
- Hvad er standen på facaden – Jo dårligere stand din facade er i og jo flere reparationer der skal laves inden der kan vandskures, jo mere vil det også koste dig i sidste ende.
- Skal der stillads op – Der er helt klare regler omkring hvornår der skal et stillads op. Skal muren også sørge for at have stillads med så de kan nå alle kroge på huset, så er det også noget der lægges til prisen.
- Hvor i landet skal arbejdet udføres – Der er store prisforskelle alt efter hvor arbejdet skal udføres geografisk i landet, vi ser ofte at det koster en del mere i de store byer mens priserne er billigere i de mindre landsbyer.
- Skal byggeaffald bortskaffes – Du kan spare en del penge ved at lave en aftale om at du selv står for alt oprydning og bortskaffelse af byggeaffald. Skal fagmanden bruge tid på det, så er det klart at bliver medregnet i prisen.
Kan alle facader vandskures?
Det er ikke alle typer af facader som egner sig til at blive vandskuret, som ofte er det tæt på umuligt på helt glatte facader.
Er dine mursten eksempelvis meget glatte, så kan mørtlen have svært ved at hæfte på den glatte overflade, i sådanne tilfælde anbefales det at sandblæse murstenene så de bliver mere ru og dermed kan binde bedre. Læs alt om sandblæsning af hus.
Rigtig mange nye mursten laves i dag med en meget fin og glat overflade, da de er maskinstrøgne, hvilket ikke egner sig til at blive vandskuret.
Er dine mursten ligeledes ødelagte eller revnede, så anbefaler vi dig at udskifte de gamle mursten inden der vandskures, det giver også boligen generelt bedre og sundere forhold.
Hvis dit hus er blevet bygget i gasbeton, så kan du stadig godt vandskure. Det er blot vigtigt at gasbetonen grundes rigtig godt inden. Gasbeton er nemlig meget sugende og de skal derfor mættes inden man går i gang, så de ikke suger for meget.
Overvej professionel hjælp og undgå besværet
Har du ikke det helt store budget at rode rundt med, så kan det hurtigt virke fristende at gå i gang med at vandskure facaden selv, hvad kan der nærmest gå galt? Men selvom teknikken er forholsvist simpel, så er det ikke helt så nemt og meget kan gå galt.
En professionel fagmand har mange års erfaring og kan hurtigt se hvad den bedste løsning er for netop din facade. Vælger du at gøre det selv, så er det meget du skal sættes dig ind i, i forhold til tørretider, blandingsforhold, farver og meget mere.
Det er bestemt hårdt og tungt arbejde at skulle vandskure et helt hus selv, er det blot små reparationer i facaden, så kan du sikkert gøre det selv, men et helt hus vil vi anbefale dig at lade en fagmand om.
Kan man vandskure et badeværelse?
Ja du kan sagtens vandskure et badeværelse, det kan give et råt og industrielt udtryk som er populært i dag. Har du bare murstensvægge på badeværelset, så bør du overveje at vandskure dem.
Skal der efterfølgende males ovenpå, så husk at vælg en vådrumsmaling som egner sig til brug på badeværelser. Det anbefales så fugt og vand ikke kan trænge ind i væggen og dermed blive udsat for fugt og skimmelsvamp.
Hvad er tørretiden efter vandskuring?
Tørretiden for vandskuring vil altid stå anført på produktet du bruger, som udgangspunkt skal du dog regne med at det tager ca. 1 døgn.
Skal du have malet ovenpå mørtlen, så er det vigtigt at produktet tørrer helt op, det kan godt tage op til 6-8 uger.
Når du vælger maling så er det altid vigtigt at gå efter god kvalitet og en maling som er diffusionsåben, så muren kan ånde. Læs vores guide om at vælge den rette type maling til facader.
hvad er optimalt vejr når der skal vandskures?
Det bedste vejr at vandskure facaden i er på en skyet dag, der skal ikke være for meget sol og det skal heller ikke regne eller være for koldt.
Regnvejr bør undgås da facaden kan blive våd og mørtlen kan blive svært at arbejde med og hæfte ordenligt på det våde underlag.
Du bør også gå udenom de varmeste sommerdage, da mørtlen kan blive for tør og det kan dermed blive svært at trække den ud på facaden.
Kan man vandskure ovenpå gasbeton?
Det er billigt at bygge med gasbeton, det er ligeledes ret godt til at isolerer boligen, men mange vil nok også mene at gasbeton er visuelt grimt at se på.
Derfor er spørgsmålet, kan man vandskure gasbeton? Ja man kan godt vandsure gasbeton, gasbeton suger dog meget, så det er vigtigt at man grunder underlaget først, så gasbetonen ikke suger for meget.
Giver vandskuring bedre isoleringsevne?
Ja at få vandskuret sit hus kan faktisk give en bedre isoleringsevne. Når facaden er blevet vandskuret, så vil fugt have svært ved at trænge ind i facaden og det hjælper blandt andet hulmursisolerings evne markant.
Når du får et hus som har bedre isoleringsevne, så vil du også opleve at varmeregningen nedsættes markant, boligen udleder mindre CO2, det giver boligen et bedre indeklima, du undgår skimmelsvamp og råd og sidst men ikke mindst så skaber det en merværdi i boligen.
Kan man vandskure gule mursten?
gule mursten er ofte lidt speciele da de er blevet maskinstrøgne, det giver dem en mere glat og fin overflade som mørtlen kan have svært ved at hæfte på.
Løsningen er at man kan vælge og sandblæse de gule mursten, dermed gør man murstenen mere ru og så kan mørtlen hæfte.
Hvad er forskellen på filtsning og vandskuring?
I dag bruger man ofte vandskuring og filtsning som et ord der dækker over det samme, men der er dog forskel på de to ting.
Vandskuring – En proces hvor man påfører et tyndt lag mørtel på en facade og trækker det meste af igen, det giver et look hvor man kan se murtenene og konturen bag mørtlen.
Filtsning – Er en proces hvor man ligeledes påfører et tyndt lag mørtel på en facade og derefter trækker man den rundt i cirkulære bevælgelser med et filtsebræt.
Det er to metoder der minder rigtig meget om hinanden, men de har hvert deres visuele egenskaber, prisen er dog stort set ens når det skal laves af en fagmand.
Kan man skjule fugerne i murværket?
Ja du kan sagtens vandskure facaden på huset, så det skjuler fugerne i murværket, du skal blot vælge en heldækkende puds.
Har du eksempelvis haft huset omfuget et par gange og er fugerne generelt bare grimme og er farverne i fugerne ikke ens, så kan det være en god ide at lave en heldækkende puds og dermed skjule fugerne.
Kan man vandskure indendørs?
Ja alle rum indenfor kan vandskures, det vil give boligen et råt, rustikt og helt unikt look.
Du skal dog være opmærksom på at går du først i gang med at vandskure og pudse vægge indvendigt, så er det ikke noget man bare lige får lavet om.
Inden arbejdet sættes i gang, skal du ligeledes sørge for at dække godt af, så du ikke har mørtelrester alle steder. Sørg for at dække især gulvene, møbler og andre genstande som er tæt på arbejdsstedet.
FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK
Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.
Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk