Undgå murbier – Sådan får du sat en stopper for murbierne
Har du murbier i din facade, så vil du selvfølgelig gerne slippe af med dem. Men hvad må man, hvordan slipper man af med dem og hvordan undgår man dem generelt? De spørgsmål vil vi prøve at besvarer i denne artikel.
Murbier er ofte et tegn på at facaden og fugernes stand ikke er helt optimal, for de små bier kommer kun ind hvis mørtlen er porøs og slidt.
Hvad er murbier?
Murbier er en underart man kalder for silkebier. Murbierne elsker at opholde sig i murværk hvor de kan trænge ind gennem porøse fuger, ødelagte mursten og små huller i væggene. Har du porøse fuger i dit murværk så kan bier grave sig gennem fuger og slå sig ned her.
Murbier minder meget om hvepse i deres udseende, men de adskiller sig typisk ved ikke at leve i store kolonier, de holder sig gerne i mindre grupper med deres tætte familier.
Sådan bekæmpes murbier
Vedligehold dit murværk – Den bedste måde at sikre at man ikke får murbier på, er at vedligeholde sit murværk og have stærke fuger. Er der gode og stærke fuger, så kan murbierne ikke grave sig ind og danne bo.
Så hvis du har porøse eller slidste fuger i facaden, så kan det være en rigtig god ide at få omfuget så ikke murbierne slår sig ned i netop din facade. De elsker at bo i facader, da der er varmt og trykt. Læs vores guide om omfugning af hus.
Brug insektpudder – Insektpudder er super effektivt i kampen mod murbierne, du kan dryse lidt pudder lige der hvor du ser bierne flyve ind og ud. Bierne vil herefter få pudderet på sig og trække det med ind i boet, hvorefter at pudderet vil begynde sin virkning.
Brug gift – i de fleste supermarkeder og byggemarkeder kan du købe insektgift eller hvepsegift. Sprøjt direkte ind i indgangshullet og vent på at giften giver sin effekt.
Murbier kan give alvorlige skader i murværket
Murbier kan nedsætte bæreevnen i murværket markant og generelt forårsage alvorlige skader. Typisk sker det ved at murbierne graver gange ind i fugerne og dermed kan vandindtrængningen øges og der kan skabes frostskader og andre store skader.
Det bedste du kan gøre er jævnligt at undersøge murværket for huller og løse fuger. Om sommeren kan du nemt se murbierne da de har travlt med at flyve ind og ud med føde.
Typisk vil du opdage murbiernes skader ved at der er små huller i fugerne, hullerne er runde og har cirka en diameeter på 5-10 mm.
Murbierne angriber som ofte på facader der er solvendte og som er mere lune, primært er det ældre fuger og murværk hvor der er anvendt kalkmørtel der bliver angrebet. Det kan også ske at murbier angriber i nyere murværk, som oftest helt nybyg hvor mørtlen endnu ikke har opnået sin fulde styrke.
Du bør ikke fuge murbierne inde
Hvis du overvejer at fuge hullerne til så bierne ikke kan komme ud, så begår du en stor fejl. Murbierne er nemlig intelligente og vil altid finde en ny vej ud, de vil derfor begynde at grave ny huller i fugerne, og så har du blot et nyt problem.
Bierne skal dræbes først og derefter kan du så gå i gang med at reparere fugerne og få styrket hele facaden på ny. Men fug aldrig bierne inde, de skal nok finde en vej ud.
Man kan godt selv foretage omfugningen, især hvis der blot er tale om små skader, men som regel skal arbejdet foretages af en professionel murer, da det kan kræve en del erfaring. Det er eksempelvis yderst nødvendigt at blandingsforholdet er helt korrekt, da det ellers kan forårsage endnu mere skade på murværket og i sidste ende kan det resultere i sammenstyrtning.
Forebyggelse er bedre en bekæmpelse
Murbierne har en plads i vores natur og økosystem, de forstøver vores blomster og er vigtige for vores planet. Selvfølgelig vil du ikke have dem i din facade, men hvis du forebygger, altså holder dit murværk og fuger i god stand, så kan de ikke trænge gennem mørtlen og dermed skal de nok finde andre steder at lave deres bo.
Det er også langt billigere for dig at vedligeholde din facade og fugerne på huset, end det er at skulle bekæmpe murbierne når problemet først er opstået.
FAQS
Stikker murbier?
Murbier kan godt stikke mennesker, men normalt er de ikke aggressive, de er mere rolige end eksempelvis hvepse. Men føler de sig truet, så vil de også forsvarer sig selv og det kan resultere i stik.
De angriber som regel heller ikke i store flokke da de som oftest holder sig meget mindre grupper. Du bør med andre ord ikke være en trudsel over for dem, for så vil de forsvare sig selv og gå til angreb, men som udgangspunkt er de blandt de mere rolige biarter.
Er murbier skadedyr?
Ja murbier er skadedyr. De kan lave store skader på din facade og ødelægge både fuger og murværk. Ødelægges fugerne så kan regnvand trække ind og det kan give store fugtproblemer.
Så snart du opdager murbier, bør du kontakte en fagmand, fortælle om situation og få standset deres vækst.
Dækker forsikringen mod murbier?
Som udgangspunkt dækker din forsikring ikke mod murbier, da det betegnes som almindelig vedligehold og ikke noget som er alarmerende.
Det er dermed bygningsejerens eget ansvar at vedligeholde sin facade og sørge for forhold hvor murbierne ikke kan trives.
Står du og skal købe nyt hus, så vil du helst ikke opdage senere at der er murbier, det kan ganske enkelt blive rigtig dyrt for dig. Derfor råder vi dig altid til at tegne en ejerskifteforsikring, på den måde har du mulighed for at få erstatning hvis ikke der står anført i tilstandsrapporten at huset har murbier.
Hvad er typiske tegn på murbier?
Typisk vil du opdage at der er små huller i fugerne mellem murstenene, det er små gange som bierne graver for at komme ind bag muren hvor de har deres bo. Oftest angriber murbierne på facader der vender mod syd og vest, da de er varmest og mest behalige at bo i for bierne.
Har bierne haft lang tid til at bo inde i væggene og er der en stor flok derinde, så kan de grave hele fuger ud af murværket og dermed udgøre stor skade.
Hvad er faren ved at have murbier?
Murbierne er som sådan ikke en trudsel mod os mennesker, for de stikker sjælendt og går meget sjælendt direkte til angreb. Faren ved murbierne er derimod at når de laver deres huller og tunneller i facaden, så kan regnvand trække ind og skabe fugtproblemer og frostskader.
Skaderne fra murbier sker som regel i et langsomt tempo, så du har tid tid at reagere og gribe ind og stoppe deres fremgang.
Lader man problemet stå på, så kan det derimod have konsekvenser, så du bør kontakte en fagmand med det samme eller selv få sat en stopper for murbierne.
Kan jeg selv få murbierne ud?
Det kommer meget an på hvor stort omfanget er, som regel vil vi sige at det er bedst at investere i en stærk mur og dermed få en fagmand til at komme ud og give sit blik på sagen.
Det kræver en del erfaring at blande den rette mørtel og omfuge huset, som regel er det ikke nok blot at omfuge i det ramte område, for murbierne er intelligente og kan finde en anden indgang i murværket og ind til deres bo.
FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK
Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.
Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk