Sandblæsning af hus – alt du skal vide (Priser & guide)

Der kan være mange gode grunde til at du ønsker at få facaden sandblæst. En af dem kan være at du ønsker at fjerne den gamle maling, så huset kan få et nyt lag. Det kan også være at du ønsker at gøre underlaget i stand til at blive filtses eller vandskuret.

I denne artikel kigger vi nærmere på sandblæsning af huse, hvad du skal være opmærksom på og hvad du bør undgå. vi har ligeledes gjort vores bedste for at besvare alle de typiske spørgsmål, så du er bedst muligt stillet inden huset skal sandblæses.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Hvad koster sandblæsning af huset?

Ifølge vores research så koster det mellem 30-120 kroner pr. kvadratmeter at sandblæse huset. Et typisk dansk hjem på 110 kvadratmeter kan derfor koste mellem 3.300-13.200 kroner.

Der er store geografiske forskelle på priserne alt efter hvor du er i landet, de store byer som Aarhus og København er klart dyrest, mens det bliver billigere i de mindre byer rundt om i landet.

Ligeledes kan priserne svingene alt efter opgavens omfang og hvad der præcist skal konkluderes i prisen. Derfor anbefaler vi dig altid at indhente tilbud fra lokale fagfolk, så kan du sammenligne priserne og finde det bedste tilbud til dine behov.

Hvorfor er det en god ide at sandblæse huset?

skal dit hus pudses, filtses eller vandskures, så er det en god ide at have et underlag, som kan hæfte. Når du sandblæser, så gør du nemlig underlaget mere rug og du kan derved bygge et nyt lag ovenpå.

De fleste nye huse har i dag glatte mursten, det gør at det er tæt på umuligt at vandskure eller filtse facaden ovenpå disse mursten. Derfor sandblæser man dem så de ikke længere er glatte og derved kan hæfte.

Hele resultatet bliver bare langt bedre når underlaget er perfekt. Uden et godt underlag kan du risikere at pudsen falder hurtigere af, eller begynder at krakelere alt for hurtigt.

Ligeledes er sandblæsning rigtig godt til at fjerne store mængder alger, mos og smuds på facader.Du kan også sandblæse en facade for at fjerne gammel maling, det er en langt hurtigere metode end at gøre det manuelt.

De forskellige typer af sandblæsning

Der findes groft sagt to forskellige typer af sandblæsning, nemlig vådsandblæsning og tørsandblæsning.

Hvilken metode der er bedst afhænger meget af standen på facaden og hvilke type facade der er tale om og ikke mindst hvordan omgivelserne der skal sandblæses i er.

Vådsandblæsning er bedre for omgivelserne i og med at det ikke støver. Det vil være en befrielse for især dine naboer, da støvet kan være til gene for rigtig mange.

Tørsandblæsning bruges som oftest på jern, træværk og stål. Derfor ser vi det også tit brugt i autoværksteder og andet. Tørsandblæsning er måske mere effektivt, men det er som sagt ikke alle steder det kan benyttes, da der også skal tages hensyn til miljø og ikke mindst naboer.

Regler for sandblæsning

Der er nogle helt særlige regler for sandblæsning som bør overholdes. På arbejdstilsynets hjemmeside siger de følgende: Der må kun sandblæses når det ikke er til gene for andre.

Der er ligeledes regler for at man skal bærer beskyttelsesudstyr såsom åndedrætsværn og høreværn for at lukke af for støjen. Der skal ligeledes være en øjenskylleflaske til at rense øjnene hvis der sker et uheld.

En anden vigtig note er at man skal rengører med støvsuger for at samle støvet op efter sandblæsning. Alt affald skal afskaffes i henhold til regler der er fastsat af miljø- og energiministeriet.

Søg altid tilladelse om sandblæsning hos kommunen

Inden du går i gang med arbejdet, så er det ligeledes vigtigt at du søger om tilladelse til at sandblæse ved din lokale kommune. Tilladelsen skal indhentes 14 dage inden arbejdet sættes i gang.

Der er dog meget forskellige regler alt efter hvilken kommune man befinder sig i, så det bedste råd her, er at tage kontakt til din kommunes tekniske forvaltning og tage en god snak med dem.

En god skik er ligeledes at melde ud til naboer at man 2 døgn inden man sandblæser, så har de ligeledes mulighed for at lukke alle døre og vinduer, så ikke støven kommer ind i deres hjem.

Kan jeg selv sandblæse mit hus?

Det anbefales ikke at du selv går i gang med at sandblæse facaden på dit hjem, med mindre du har god erfaring på området og du ved præcist hvad du laver.

Sandblæsning kræver en del viden om de materialer som facaden er bygget af samt hvilke metoder der er bedst at bruge på forskellige facadetyper.

Hvis du vælger at sandblæse selv, så kan du komme til at gøre store og uoprettelige skader på ejendommen, så vi råder dig altid til at lade en fagmand sandblæse facaden.

Ligeledes er det nogle helt bestemte maskiner man bruger til sandblæsning og kan man ikke styre dem, så kan man sætte sig selv og andre i fare.

Fordele ved at sandblæse huset

Er din facade begyndt at se slidt og kedelig ud, eller der begyndt at danne sig et tykt lag alger, så kan du sandblæse facaden, det vil friske den op og få den til at se flot ud igen.

Vi ved også at når et hus skal sælger, så er noget af det vigtigste et godt førstehånds indtryk og det er netop det som sandblæsning gør, nemlig giver en flot og ensartet facade. Vi har tidligere beskrevet hvordan boligens værdi forhøjes når facaden er i god stand.

Det er ikke kun kosmetisk at det er en fordel at sandblæse huset, faktisk så kan det også forlænge levetiden på murværket, da det bliver mere modstandsdygtigt mod vind og vejr.

Derfor skal du hyre en professionel til arbejdet

Som beskrevet tidligere, så er det ikke et typisk gør-det-selv projekt at sandblæse facaden på sin bolig. Det krøver stor erfaring at kunne håndtere maskinerne og så er det heller ikke ligefrem alle der har udstyr til at kunne gøre det selv.

Hvis du gør det selv, så kan du hurtigt komme til at lave store skader på facaden, eksempelvis kan du komme til at vælge en type sandkorn som er alt for grove til overfladen og dermed kan du ødelægge murværket.

En professionel har godt styr på præcis hvilken type sand og teknik der skal bruges for at levere det bedste resultat.

Noget du dog selv kan gøre er at dække af, det skal dog gøres meget grundigt, da du ellers vil have støv bagefter alle steder. Det er derfor vigtigt at du tager dig god tid og at alt afdækning sættes grundigt op.

En sidste men god pointe i forhold til hvorfor du bør lade en fagmand om at sandblæse huset er at du ikke selv skal stå for oprydningen. Når du får et tilbud fra et firma, så gælder det som oftest både oprydning og borskaffelse af støv og eventuele byggematerialer.

Hvornår på året bør man sandblæse facaden?

Sandblæsning kan udføres hele året rundt, der er ikke nogle krav til hvordan vejret skal være, så det kan altså udføres både om vinteren og på en varm sommerdag.

Hvis du får sandblæst i vintermånederne, så er der dog nogle fagfolk der anbefaler at få pudset så hurtigt som muligt bagefter. Det skyldes at stenene kan være mere modtagelige for fugt efter de er blevet behandlet.

Sandblæsning er oplagt til at fjerne gammel maling

Skal du fjerne gammel maling fra husets ydrevægge, så kan det hurtigt virke uoverskueligt at skulle fjerne malingen med håndkraft og en spartel. Med sandblæsning går det hurtigt og du vil ikke se skyggen af maling rester når opgaven er udført.

Dermed kan du hurtigt komme videre og få malet facaden igen eller hvad du ellers ønsker, det er i hvert fald en nem måde at få fjerne gammel maling fra facaden.

Vi har tidligere lavet en lang artikel om maling af facade og hvad du skal være opmærksom på i den forbindelse. Her guider vi dig både til hvilken type maling du bør vælge til facaden og hvad det vil koste at få en fagmand til at udføre arbejdet.

Et andet spørgsmål vi ofte får er hvorvidt man kan male ovenpå gammel maling? Det kommer meget an på facadens stand, den artikel kan du læse her.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk