Omfugning af hus – Alt du bør vide

Har du opdaget at der er løse fuger i murværket, så gør du dig klogt i at få omfuget inden at skaderne blive for uoverskuelige. Et hus med problemer såsom løse og revnede fuger kan hurtigt få fugt problemer og det er ikke noget du ønsker.

Omfugning kan friske husets ydre gevaldigt op og forlænge boligens levetid. Når der bliver omfuger, så vil du også få et bedre indeklima og varmeregningen vil blive sænket gevaldigt da kulden ikke har lige så nemt ved at trække ind.

omfugning af hus

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Hvad koster omfugning af murværk?

Som udgangspunkt ligger priserne på omfugning af hus, typisk på mellem 450-700 kr. pr. m2. Priserne kan svinge meget alt efter omfanget af arbejdet og hvad der præcist skal inkluderes i prisen.

* For at få et mere præcist estimat af prisen, anbefaler vi dig at indhente flere tilbud og sammeligne priserne. På dette link kan du indhente 3 tilbud og selv vælge det billigste. Det er uforpligtende og gratis.

Her er nogle af de ting faktorer som afgør prisen:

Hvor i landet skal arbejdet udføres? Der er store geografiske forskelle på hvad en murer tager i timeløn. I de store byer koster det en del mere end når du kommer ud i de mindre byer og kommuner.

Hvor stort er huset? Noget af det første en fagmand vil spørge dig om er hvor stort huset er, når han ved det, så kan han også bedre planlægge hvor langt tid arbejdet vil tage at udføre.

Er det hele huset der skal omfuges? Er det kun enkelte steder at fugerne er revnede, eller er det hele huset? Det skal mureren selvfølgelig vide så han kan budgettere med om det tager 2 timer eller 2 dage.

Hvad er standen på fugerne? Mureren vil helt sikkert også spørge ind til hvad standen er på fugerne og facaden generelt, er der andre skader på facaden, så kan det godt svare sig at få lavet det hele på samme tid.

Skal der opstilles stillads? Skal fagmanden op i højderne, så skal der selvfølgelig tænkes på regler og sikkerhed, skal der et stillads op, så kan du også godt indstille dig på at det regnes med i prisen.

Hvordan kan jeg sænke omkostningerne ved omfugnin?

Kan du lave det meste af arbejdet selv, så kan du også spare en del penge, du skal dog være forberedt på hårdt og tungt arbejde, men vil du spare penge, så er det på med arbejdshandskerne.

  • Udfræs fugerne selv – Det sværeste i processen er fugearbejdet, det kræver en del erfaring, så det kan du lade en professionel murer om at lave. Har du en fugefræser, så er det forholdsvist ligetil at udfræse de gamle fuger. Har du ikke hverken fugefræser eller rillefræser, så kan de lejes i dit lokale byggemarked.
  • Stå selv for oprydningen – Når fagmanden er færdig så vil der naturlig være en masse støv og byggerod, her kan du spare en masse penge ved at fortælle mureren at du selv står for alt hvad der hedder oprydning og rengøring.
  • Bortskaf selv byggeaffald – Det er tungt og hårdt arbejde at bortskaffe byggeaffald, skal du have en murer til at stå for det hele, så koster det også derefter. Sammel eventuelt venner og familie og få det overstået.

Gør-det-selv guide

Vælger du at give dig i kast med, selv at omfuge hele husets facade, så er der her en kort guide til hvordan du gør det og hvad du skal være opmærksom på.

1. Start med at kradse de gamle fuger ud

Den nemmeste metode til at fjerne gamle fuger med, er at gøre brug af en fugefræser eller rillefræser. Har du sådan en så er det forholdsvist lige til. Hvis ikke du har en fugefræser, så kan du leje en i dit lokale byggemarked, det er forholdsvist billigt.

Har du ikke mulighed for hverken at leje fugefræser eller rillefræser, så kan du lave en fugeskraber. Du tager en solid pind og banker et søm igennem spidsen. Sømmet kan nu komme ind i fugerne og kradse de gamle fuger ud.

2. Rens fugerne med en stiv kost

Når du har kradset så meget af fugerne ud som muligt, så vil der sidde en masse mørtelrester og støv i fugerne. Har kan du med en tynd og stiv kost hurtigt fjerne det meste.

Du kan også bruge trykuft, det er dog vigtigt at pointere, at du ikke skal sætte for meget tryk på, da du kan ødelægge mere end du gavner. Hold god afstand og sørg for at det kun er de udfræsede fuger der kommer ud.

3. Dæk af

Inden du går i gang med at fuge, så er det vigtigt at du laver forarbejdet grundigt. Det består især i at afdække områder som kan være udsat for at få mørtel ud over sig.

Her tænker vi især på at der bør afdækkes grundigt omkring døre og vinduer, samt på eventuelt terrasse gulv. Der er ikke noget mere træls, end at mørtel har sat sig fast, når du netop troede at projektet var overstået.

4. Bland mørtlen i de rigtige forhold

På posen af det produkt du har købt, vil du kunne se hvordan mørtlen blandes i de rigtige forhold. Det er vigtigt at du følger anvisningerne til punkt og prikke.

5. Fugerne kan nu fuges

Med et smalt fugejern kan du nu komme mørtel ind i fugerne, det kræver lidt teknik til en start, men er du lidt handy, så skal det nok gå.

Tag dig god tid og lad være med at stresse over det, øvelse gør mester. Du kan eventuelt sætte dig ind på Youtube og se lidt tips og tricks til hvordan du bedst omfuger.

6. Oprydning og bortskaffelse af affald

Hvis arbejdet strækker sig over flere dage, så sørg for at holde arbejdsområdet pænt og rytteligt. Du bør hver dag ryde lidt op efter dig selv og sørge at værktøj og materialer ikke flyder over det hele.

Når projekt omfugning af hus er kommet til en ende, så bør du bortskaffe alt affald og sørge for at alt ser pænt ud. Nu er der kun tilbage og nyde den flotte facade.

Projektbarometeret

  • Erfaringsbarometeret: Omfugning af hus kræver en vis mængde erfaring, da det involverer præcisionsarbejde og forståelse for korrekt blanding og anvendelse af mørtel. Samtidig kræves der en forståelse for, hvordan man fjerner den eksisterende fugning uden at beskadige murværket. Skalaen vil ligge på omkring 65.
  • Økonomibarometeret: Omkostningerne ved omfugning af et hus kan variere betydeligt afhængig af husets størrelse og tilstand samt den type mørtel, der bruges. Professionel arbejdskraft kan også øge omkostningerne. På skalaen vil det være omkring 70.
  • Tidsbarometeret: Tiden det tager at omfuge et hus afhænger af husets størrelse og den nuværende tilstand af fugerne. Det er et tidskrævende job, der kræver præcision. Skalaen vil ligge på omkring 75.
  • Materialebarometeret: De nødvendige materialer til omfugning af et hus er ret grundlæggende, men du har brug for den rigtige type mørtel og fugemasse. Desuden er det nødvendigt med værktøjer til fjernelse af den gamle fuge og påføring af den nye. Skalaen vil være omkring 40.
  • Sikkerhedsbarometeret: Omfugning af et hus indebærer nogle sikkerhedsrisici, især når du arbejder på højder eller med tunge materialer. Derudover er der risiko for skade, hvis man ikke håndterer værktøjer og materialer korrekt. Skalaen vil ligge på omkring 60.
  • Tilladelsesbarometeret: For de fleste omfugningsprojekter er der ikke behov for særlige tilladelser, medmindre huset er underlagt specifikke bygningsbevarelser eller restriktioner. Skalaen vil ligge på omkring 10.
  • Miljøbarometeret: Omfugning af et hus har en relativt lav miljøpåvirkning. De mest betydelige miljømæssige overvejelser kan være bortskaffelse af affald og emissioner relateret til fremstillingen af nye materialer. Skalaen vil være omkring 30.
  • Redskabsbarometeret: Omfugning kræver nogle specialiserede værktøjer, såsom en fugeskraber til fjernelse af gammel fuge og en fugesprøjte til påføring af ny fuge. Der kan også være behov for stillads, hvis du arbejder på højder. Skalaen vil være omkring 50.

Hvornår er det tid til at vedligeholde fugerne?

Kan du tydeligt se at fugerne i murværket er porøse og er de begyndt at revne flere steder, så er det tid til at få dem ordnet inden problemerne bliver for store og uoverskuelige.

En god ide er at lave en lille test på fugerne, kan du med enten en finger eller en pind, skrabe noget af mørtlen ud, så ved du at tiden er inde.

Du bør lave en inspektion på hele husets murværk og se hvor store skaderne er. Er det kun lokalt, så er det højest sandsynligt ingen grund til at hele huset skal omfuges, men du kan vælge kun at udføre arbejdet på de ramte områder hvor fugen er løs.

De løse fuger kan skyldes mange ting, som ofte er det på grund af sætningsskader, murbier eller frostsprængninger. Vi lever i et land hvor der til tider er hårdt og barskt vejr og det kan gå ud over facaden på din bolig.

Hvilken type mørtel bør man bruge?

Der findes mange forskellige typer af mørtler, men hvis muligt så er den bedste løsning altid at bruge den samme type som der tidligere er blevet anvendt. Ved at du vælger en mørtel af samme type, med samme styrke og kvalitet, mindskes risikoen for fremtidige skader.

Det kan være ret svært at vurdere hvilken type mørtel der tidligere er blevet bruge mellem murstenene, derfor anbefaler vi altid at lade en professionel murer tage et kig på det.

Det er vigtigt at der opnås den samme styrke i mørtlen, bliver den får hård, så kan det gå udover murstenene og de kan risikere at revne da de tager alt trykket.

Bliver blandingen for blød, så kan den have svært ved at hæfte og tørre op og du vil også opleve at den hurtigere kan smuldre og blive alt for porøs.

Kan levetiden på fuger forlænges?

Det er klart at hvis du er god til at vedligeholde dine fuger og holde dem i god stand, så vil de selvfølgelige holde længere end en i facade som ikke vedligeholdes.

En god ide til at få fugerne til at holde længe er at gå en tur rundt om huset mindst en gang om året og lave en inspektion. Krads lidt i fugerne og se hvor stærke de er. Finder du små fejl og skader efter en lang og hård vinter, så gør du dig klogt i at udbedre dem med det samme.

Ligeledes er det også en god ide hele tiden at holde øje med murbier, ser du dem, så kontakt en specialist i skadedyr. Den bedste måde at forebygge mod murbier er at vedligeholde murværket og holde fugerne i god stand, så de ikke har mulighed for at grave gange i væggene. Læs vores guide om at undgå murbier.

Du bør som sagt tjekke hele vejen rundt om huset for skader på facade, murværk og fuger. De områder der får meget sol kan ofte have lettere ved revne, mens de områder som står i skygge kan have tendens til at have flere fugtproblemer.

Fordele ved at omfuge huset

Bedre isoleringsevne – Når de gamle og revnede fuger erstattes med nye og friske fuger, så gør du facaden stærkere og fugt kan ikke længere trække ind til hulmuren. Det giver en langt bedre isoleringsevne og det er noget som du vil kunne mærke på varmeregningen.

Når huset skal sælges så er især energikonsulenter meget opmærksomme på murværkets tilstand når energimærkningen skal laves på huset. En bedre energimærkning  kan resultetere i en højere salgspris når huset skal sælges.

Et nyt flot ydre – Nye fuger kan give facaden et helt nyt ansigtsløft og det gøre stor forskel på hvordan huset opfattes. Det kan med andre ord gå fra at være kedeligt at se på, til at se flot og spændende ud.

Når der er grimme fuger på facaden, så er det noget af det første som potentiele køber ser, når de skal købe huset. Så skal du sælge boligen og vil du gerne have en god pris, så burde du overveje at skifte fugerne. Det er en nem og billig måde at få en bedre pris for huset og fange flere potentiele køber til at komme og få en fremvisning.

Forlæng levetiden på murværket – Porøse og revnede fuger kan giver skader til hele murværket, som ofte er det fugt der trækker alt for nemt ind og det kan give problemer med skimmelsvamp.

De revnede og ødelagte fuger kan også give frostsprængninger i facaden. Så hvis du opdager skader på fugerne, så er det med at udbedre dem med det samme og ikke bare lade problemerne blive større og større.

Kan man udskifte fuger i skorstenen?

Det ses ofte at der kommer skader på skorstene, det skylde især det hårde vejr vi til tider har her i landet. Regn og vind har det med at bryge både mursten og fuger ned med tiden.

Det er bestemt muligt at udskifte og reparere fugerne på en skorsten, vi anbefaler dog at lade en fagmand om arbejdet, da der skal være styr på sikkerheden når du arbejder på et tag.

Vi har tidligere skrevet en stor guide om reparation af skorsten, her kan du læse alt hvad du skal vide om hvordan man reparerer en skorsten og får den frisket op.

Omfug murværket inden skaderne bliver for fatale

Ikke nok med at de gamle og ødelagte fuger er grimmer og giver et dårligt indtryk af boligen, så kan det også skade husets konstruktion. Ofte sker det ved at vand kommer ind gennem revnerne i fugerne og så får man problemer med fugt og skimmelsvamp.

Repareres problemerne ikke i tide, så kan det blive dyrt på sigt, det nemmeste og billigste er altid at være på forkant og få udbedret skaderne så snart de opdages.

Som vi har skrevet længere oppe, så gør du dig klogt i mindst en gang om året at tage en tur hele vejen rundt om huset og lave en inspektion og se om du kan finde noget. Stik og krads lidt i fugerne og se om de holder og fortsat er stærke.

ødelagte mursten, revner i mursten

Ødelagte mursten bør skiftes mens du er i gang

Når du er i gang med at omfuge det hele, så tjek også for andre skader og mangler ved facaden, er der ødelagte fuger, så er der sikkert også nogle mursten som har taget skade eller sidder løst.

Er der ødelagte mursten, så bør du gå på jagt efter at finde de samme sten så de ikke ødelægger symmetrien og sammenhængskraften i facaden udtryk. De fleste gamle sten kan man stadig få, er der tale om meget specielle sten, så kan du prøve hos nogle af de forhandlere der sælger brugte og gamle materialer.

Det kan være en økonomisk gevindst for dig at slå det hele sammen og få udbedret det hele mens du er i gang, får du ikke udskiftet de ødelagte mursten, så står du alligevel om et par år og skal have renoveret facaden igen.

Kan omfugning forlænge boligens levetid?

Det helt kort svar er Ja, omfugning kan forlænge husets levetid, da det giver god beskyttelse mod vind og vejr i mange år frem.

Når du får rettet op på fugerne så sikre du dig også bedre mod murbier samt fugt i murene og når man undgår fugt så giver man også boligen bedre mulighed for en lang levetid.

Alt i alt er det en god ide at holde facader, murværk og fundamentet i så god stand som mulig hvis du ønsker en så lang levetid på huset som overhovedet muligt.

Giver det mening at isolere hulmuren mens jeg er igang?

Når du får lavet hulmursisolering, så vil du sænke varmeregningen markant, da fugt og kulde har langt mere besvær med at komme ind i boligen. Når du er igang med omfugning så giver det god mening at få lavet hulmursisolering, da du er igang med at renovere på husets ydre.

Ekspert Tip:

“Som regel er en hulmursisolering tjent hjem gennem besparelsen på fyringsudgifterne i løbet af 2 år, mens en isolering af loftet kan tjenes hjem på cirka 3 år.”

Hotpaper.dk

Når boligen bliver godt isoleret, så giver det et bedre indeklima til gode for dig og din familie og den dag huset skal sælges så har det et bedre energimærke i tilsstandsrapporten, hvilket er noget mange kigger på når de skal købe nyt hus.

Så når du alligevel er i gang med at renovere facaden, fjerne de gamle fuger og udskifte revnede mursten, så giver det rigtig god mening at få isoleret hulmuren og få optimeret husets isoleringsevne.

Hvordan ved jeg om en revne i murværket er en sætningsskade?

Det kan være svært at se om en revne i murværket er en sætningsskade, men som ofte så starter de i soklen og arbejder sig op gennem murværket. De ligner ofte en slags trappe i muren.

En murer vil hurtigt kunne bese området og slå fast hvorvidt der er tale om en sætningsskade eller ej. Er der det, vil han selvfølgelig også kunne jer til hvad der bør gøres fra nu af.

sætningsskade

Der kan være mange årsager til at sætningsskader opstår, som oftest er det på grund af det meget omskiftelige vejr vi har i landet. Det ses typisk i ældre huse hvor fundamentet er sunket og så kommer revnedannelserne op gennem fundamentet og murværket.

Udbedres sætningsskaderne ikke så hurtigt som muligt, så kan regnvand trænge ind gennem muren og give fugtskader og frostsprængninger. Så snart du opdager en sætningsskade bør du tage fat i en fagmand og få repareret skaden.

Kan jeg vælge en anden farve på fugen?

Ja du kan sagtens vælge en anden farve på fugen, hvis du ønsker at give huset en anden karakter. Der findes pigmenter i mange farver og nuancer som kan tilsættes mørtlen, så hvis du eksempelvis har grå fuger i dag, kan du sagtens få sorte fuger imorgen.

Ved at skifte farve på fuger og murværk kan du dramatisk skifte huset udseende og gøre det både mere særpræget og unikt. Vi har tidligere skrevet om maling af facade og hvor meget det kan ændre husets karakter ved at male facaden.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Similar Posts