Kalkning af facade – alt du bør vide

Trænger din facade til nyt liv, så kan du i denne artikel læse mere om fordelene ved at kalke huset. Kalk giver en helt anden struktur på facaden, mange vil sige at det er mere romantisk og organisk.

Vi vil i artiklen her, vise dig både hvor du kan købe kalkmaling, hvad du skal være opmærksom på, samt besvarer alle de mest typiske spørgsmål i forbindelse med kalkning af facade.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Start med at rense facaden grundigt

Inden du går i gang med at kalke facaden, der er det vigtigt at du renser facaden grundigt. Er der alger eller mos på husets ydrevægge, så anbefaler vi dig at få styr på det først. Vi har tidligere beskrevet hvordan man renser murværk.

De fleste facader kan du dog rense med en haveslange og ved at spule vand på muren. En lidt hurtigere metode er at bruge en højtryksrenser, her anbefaler vi dog at du ikke kommer over 1000 psi på mursten, da det kan ødelægge murværket.

Sidder der gammel maling på væggene, så skal det fjernes inden du påfører den ny kalkmaling. Der er flere metoder du kan bruge, du kan enten bruge en varmepistol, eller påfører sæbe på facaden og så skrabe af med en spartel. Læs her hvad du kan gøre ved krakelerende maling.

Når du arbejder med kalk, så må muren ikke være for tør, derfor er det kun godt at male i tynde lag og på en let fugtig overflade, det giver det bedste resultat.

Påfør kalkmalingen på facaden

For at få den flotteste struktur i kalken og så det ser mest organisk ud, så er det vigtigt du ikke kun maler i en retning. En god ide er derfor at male både vandret, lodret og i cirkler, der er med andre ord ingen regler for hvordan malingen skal påføres.

Husk også altid at påføre kalkmalingen i skygge og uden for meget direkte sol, en for hurtig tørring af malingen kan give en svagere kalk, som ikke holder i ligeså mange år. Det er ligeledes vigtigt hele tiden at røre lidt i kalken med kosten.

En af de fejl vi ser oftest når almindelige husejere vælger at kalke facaden selv, er at de påfører alt for tykke lag maling. Med kalk er det vigtigt at der males vådt i vådt og at det hele tiden påføres i tynde og organiske lag.

Forsegl facaden med kalkvand

Kalkvand er det klare vand som ligger sig på toppen af kalkblandingen. Det vand kan du samle op i en sprayflaske og komme uden på kalkmalingen, til at forsegle facaden til sidst.

Det giver dig en ekstra stærk facaden at huske og forsegle med kalkvand. Husk at bruge en god kalkkost, det giver en flottere finish.

Kalk binder bedst på en pudset eller filtset facade

Kalk er let at arbejde med og kan hæfte på de fleste facader, de mest oplagte er dog pudsede eller filtsede facader. En glat overflade er nemmere for kalk at hæfte på. det kan dog udlignes hvis du i blander 5% kvartsand.

Sådan får du det bedste resultat

for lige at opsummere hvordan du får det bedste resultat med kalk, så er der lige et par gode tips her.

  • Rens altid facaden grundigt – inden du går i gang er det vigtigt at murværket er fri for snavs, alger osv. Du kan rense med rent vand, enten med en haveslange eller med en højtryksrenser, pas dog på at trykket ikke ødelægger facaden.
  • Køb god kvalitet kalkmaling – Det kan ikke svare sig at spare på kalkmalingen, du bør altid købe god kvalitet, hvis du ønsker et flot resultat.
  • Køb en god kalkkost – Kalkkosten kan hjælpe dig med at få et mere organisk resultatet, det er ligeledes vigtigt at du påfører kalken med både lodrette, vandrette og cirkulære bevægelser.
  • Arbejd altid vådt i vådt – Når man arbejder med kalk, så skal der altid arbejdes vådt i vådt. Facaden må dermed godt være let fugtig og aldrig helt tør. Husk at påføre i flere tynde lag.
  • Forsegl facaden med kalkvand – Når du er færdig, så bør du forsegle facaden med kalkvand, det giver et ekstra stærkt beskyttende lag og forlænger holdbarheden.

Hvad koster det at kalke huset?

Hvad koster det at få en fagmand til at kalke mit hus? Den gennemsnitlige pris for kalkning af facader er ca. 375 kroner pr. m2. Et typisk dansk hus på 110 m2. Vil derfor koste ca. 41.250 kr.

Ønsker du at få et mere nøjagtigt estimat af prisen, så anbefaler vi dig at indhente flere tilbud så du kan sammenligne priserne og se hvad der er billigst. Indhent 3 tilbud her.

Hvornår på året er det bedst at kalke?

Vi fraråder dig at kalke når det er både for varmt og for koldt. En god forårsdag på 8-18 grader C, med skygge er optimalt. Hvis det er for varmt, så vil du opleve at kalken bliver tung og begynder at pulverisere.

Det varme vejr giver dårlige forhold for at kalken kan binde på facaden og er derfor ikke noget vi anbefaler.

Ligeledes anbefales det ikke at kalke i frost, da kalken ligeledes kan have svært ved at hæfte på overfladen. Det optimale vejr for kalkning er derfor efterår eller forår, en dag med skygge.

Hvad er levetiden for kalk?

Kalk kan holde i overraskende lang tid, meget afhænger dog af kalkmalingens kvalitet, og ikke mindst hvorvidt det er påført korrekt. Hvis disse ting er overholdt, så kan kalk godt holde mellem 8-15 år.

Kalk kræver dog også vedligeholdelse, jo bedre du er til at vedligeholde facaden, jo længere tid vil den også holde. Begynder du at se tegn på at malingen krakelere, så bør du helt klart kalke igen.

Hvor mange lag kalk skal facaden have?

Det bedste råd er at give facaden flere tynde lag kalk, det giver et flottere og mere organisk udtryk. Hvor mange lag præcist, afhænger både af underlagets stand samt hvor god kvalitet kalkmalingen er.

De fleste vil dog opleve at få det flotteste resultat ved at påføre 2-5 gange kalkmaling. Jo flere tynde lag der er, jo flottere vil det ende med at se ud.

Kan jeg selv kalke facaden?

Hvis du er rimelig handy med dine hænder, så kan du godt selv kalke en facade. Så længe du bruger en god kulekalk og påstryger det på en våd bund, vådt i vådt, så burde det ikke være den store udfordring.

Husk at eftervande med kalkvand for at forsegle muren og gøre den mere robust mod vind og vejr, det sikre en længere holdbarhed.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Similar Posts