Hvilken type maling er at foretrække til facader?
Skal den gamle facade have et nyt liv og fremstå flot igen, så kan du komme rigtig langt ved at få malet facaden på dit hus. Men hvilken type af maling skal man vælge, det hjælper vi dig med at finde svaret på i denne artikel, for et forkert valg, kan gøre mere skade end gavn.
Hvorfor er det en god ide at male husets facade?
Først og fremmest er der en stor visuel fordel ved at male facaden. Det vil ganske enkelt gøre huset flottere at se på og give boligen et overordnet løft. Når huset ser flottere ud, så vil markedsværdien også stige og hvis huset skal sælges er det en stor fordel.
Der er også de mere tekniske fordele. For når du maler husets facade, så bliver det mere modstandsdygtigt mod vind og vejr, hvilket giver huset en bedre holdbarhed og styrke. I et land som Danmark hvor vejret kan være hårdt, der er det vigtigt at husets facade er godt beskyttet.
Når dit hus har en god og sund facade, så kan du samtidig spare rigtig mange penge på små reparationer og vedligeholdelse. Derfor er det altid en god ide at holde facaden sund. Læs vores komplette guide om maling af facade.
Hvilke typer af maling kan anvendes på facaden?
Det kan være lidt af en jungle at finde frem til hvilken type af maling man skal vælge, der findes nemlig et stort udvalg. Klik på linkene nedenfor for at hoppe direkte til sektionen, hvor du kan læse om fordele og ulemper ved de forskellige typer maling:
Akrylmaling – Fås i mange farver og har lang levetid
Akrylmaling til facader er en af de mest udbredte på det danske marked. Den er modstandsdygtig over for alt slags vind og vejr og samtidig kan huset ånde igennem malingen, da den er diffusionsåben.
en af grundene til dens popularitet er helt klart at den kan fås i mange forskellige farver og nuancer. Dermed kan man være mere kreativ med malingen og få en helt igennem unik facade.
Det er ligeledes utrolig nemt at vedligeholde en facade der er malet med akrylmaling, da man nemt kan male et ekstra lag ovenpå hvis facaden trænger. Det skal dog siges at hvis facaden får for mange lag, så kan den diffusionsåbne evne mindskes over tid, så det skal man være opmærksom på.
En anden ting man skal være opmærksom på er hvis man maler ovenpå en træfacade er at man skal grunde først med en forankringsgrunder.
Fordele ved akrylmaling:
- Modstandsdygtig til det danske vejr.
- Fugt kan trænge gennem malingen.
- Kan anvendes på en lang række facader såsom nypudsede facader, samt cement og beton.
- Giver en flot og jævn overflade.
- Stort udvalg i farver og nuancer.
- Lang levetid.
- Let at vedligeholde.
Ulemper ved akrylmaling:
- Der skal grundes før brug
- Efter flere behandlinger kan du mindske evnen til at fugt kan trænge ud.
Silikonemaling – Vandafvisende og robust
Silikonemaling kan bruges på stort set alle typer af facader og er både vand- og smudsafvisende, den er dermed robust til det danske vejr og klima. Det gør at den er udbredt på mange danske boliger og et rigtig godt valg. En af de eneste ulemper der er ved silikonemaling er at den kun fås i lyse farvetoner.
Fordele ved Silikonemaling:
- Kan tåle vand og regn
- Har en levende overflade
- Malingen er åndbar og damp kan forlade huset
- Oplagt til nypudsede facader
Ulemper ved silikonemaling:
- Fås kun i hvide nuancer
- Skal vedligeholdes
- Skal genmales med tiden
Kalk – Smuk og estetisk, men kan ikke anvendes på alle slags facader
Hvis kalk er påført rigtigt så har den en yderst lang holdbarhed, den er også langt mere åndbar end maling og giver dermed et bedre indeklima da damp og vand kan forlade husets indre.
Kalkning af huse og facader er en gammel tradition og det giver det ydre et smukt og estetisk look. Man kan endvidere få kalk i mange forskellige farver, da naturlige farvepigmenter kan tilsættes. overfladen bliver levende og idylsk, men der er også nogle ting som taler imod brugen af kalk.
Eksempelvis kan det tage helt op til 14 dage at hærde kalken, meget afhænger af vind, vejr og årstid. Temperaturen må ikke overstige 25 grader og luftfugtigheden skal være mindst på 65%, før at man opnår den bedste hærdning.
Det er heller ikke alle typer af facader som kan kalkes til en start. Især facader der været malet, kan være tæt på umulige at kalke, det samme gør sig gældende for facader i ren beton. De ideelle facader til kalk er murstensvægge som er ubehandlede. Læs vores komplette guide om kalkning af hus.
Fordele ved kalkmaling:
- Meget lang levetid
- Den mest åndbare maling til udendørs brug
- Stort udvalg af farver
- Romantisk og idylsk look
Ulemper ved kalkmaling:
- Bør males af en fagmand
- Temperaturen må ikke overstige 25 grader
- Kan ikke benyttes på alle facadetyper
Cementpulvermaling – Vandafvisende men kræver vedligeholdelse
Cementpulvermaling er nem at arbejde med og nem at påføre en facade og så har den blot en tørretid på 3 dage. Den er vandafvisende og diffusionsåben, så huset kan ånde igennem malingen.
Cementpulvermaling egner sig godt til det danske klima i og med at den er vejrbestandig og kan klare alt slags vind og vejr. Dog er den modtagelig for smuds og snavs og det anbefales ikke at man bruger den på facaden, hvis man eksempelvis bor tæt på en stor traffikeret vej.
Den kan ligeledes være ret så svært at rengøre og vedligeholde, hvilket får en del til at holde sig fra den, da den som sagt er ret så modtagelig overfor smuds og snavs.
Fordele ved cementpulvermaling:
- Nem at påføre og god til gør det selv manden
- Er vandafvisende
- Er diffusionsåben
- Stort udvalg af farver
- Giver en mat overflade
- Hærder hurtigt – 3 dage
Ulemper ved Cementpulvermaling:
- Kan kræve meget vedligeholdelse
- Er modtagelig for smuds og snavs
- Ikke velegnet i byer og hvor der er meget trafik
Silikatmaling – Levende og smuk overflade, bør påføres af professionelle
Silikatmaling er et godt alternativ til kalk, da de to på mange måder minder om hinanden i sit udtryk. Overfladen bliver både levende og smuk og du kan få silikatmaling i mange forskellige farver og nuancer.
Facader malet med silikatmaling er yderst åndbare og gode for boligens klima og velbefindende i og med at malingen er diffusionsåben. En af fordelene ved at vælge silikat frem for kalk er den noget hurtigere tørretid på blot 3 dage.
Når du vælger silikatmaling til facaden, så skal du sikre dig at det er en udgave som ikke indeholder nogle former for plastik, hvilket ikke egner sig til facader.
en af de største ulemper ved silikatmaling er at den bør udføres af en professionel, da det skal påføres vådt i vådt, hvilket kan være krævende at arbejde med.
Fordele ved silikatmaling:
- Minder meget om kalk
- mange farver og nuancer at vælge udfra
- Er yderst diffusionsåben
- Kan bruges direkte på puds
- forholdsvis lang levetid
- Hærder hurtigt – 3 dage
Ulemper ved silikatmaling:
- Undgå silikatmaling med plastindhold, bør ikke bruges på facader
- Bør anvendesog påføres af en fagmand
- Overfalden kan smitte af med tiden
Kan jeg male ovenpå gammel maling?
Ja du kan godt male ovenpå gammel facademaling, hvis standen på facaden er god. Er der huller eller revner i muren, så bør du først afrense løst puds og afskalninger med en stålbørste eller spartel.
Derefter kan rengøren områderne der skal reparares med grundrengøring og skylle efter med rent vand. Alle huller og revner skal fylde ud med cementfiller og når det er tørt kan du med sandpapir få overfladen pæn.
Når det er overstået og facaden er klar, så kan du snildt male ovenpå den gamle maling. Husk at mal oppe fra og ned og dæk alt af, som du ikke ønsker der skal komme maling på, som eksempelvis vinduer og døre.
Skal jeg grunde facaden først?
Ja, det er altid en god ide at grunde facaden før du går i gang med at male den. Når du bruger primer / grunder først, så får du en flottere overflade og samtidig holder det længere.
Det kan ellers virke ulogisk for mange at skulle grunde først, men det er simpelthen for at få en mere ensartet overflade og sugeevne. Ligeledes sørger grunderen for at hæfte godt til overfladen og samtidig mætte underlaget.
Det kan også virke som en dyr løsning at skulle prime facaden først, men faktisk forholder det sig helt anderledes, det er nemlig billigere at gøre det rigtigt første gang. For hvis du ikke grunder, så kan du i sidste ende skulle male mange flere lag, da farven bagved stikker i gennem.
Hvis ikke underlaget suger ensartet, så vil du opleve at overfladen kan sprække, revne og skjolde. Derfor er det vigtigt at dette step i processen ikke springes over, men du tager dig tiden til at gøre det ordenligt første gang.
Hvad gør jeg ved gavle og udhæng i træ?
Det er altid vigtigt at have ekstra fokus på udhæng og gavle i træ, da de kræver ekstra beskyttelse. først og fremmest skal du have fat i en god træbeskyttelse som beskytter træet og holder det sundt og stærkt i mange år frem.
Er der rådent træ, så er det vigtigt at det udskiftes og at andre små justeringer udføres inden du går i gang. Sidder der gammel maling, så kan du slibe det af, så den nye maling er klar til at hæfte ved.
Er der alger på træværket, så bør du anskaffe dig noget algerens først og gå i gang med vaske de ramte områder. Algerens kan købes i stort set alle byggemarkeder, derudover skal du bruge en vaskekost og forlængerskaft. Det er vigtigt at det behandlede område er helt tørt inden du maler videre.
FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK
Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.
Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk